juliamaertachristina.blogg.se

bilder snodda av Alma

Kategori: Allmänt

Kande att jag var tvungen att sno lite bilder av Alma, hon tar saa fina bilder pa barnen!
 
Har ar nagra av barnen i first school, alltsa inte de vi jobbar med i forsta hand, men vi brukar mysa och leka endel med dessa goingar! 
 
Detta ar nagra duktiga tjejer som gar i privatskola! De är sponsrade fram avi, var organisation! 
 
Har sitter Hanna med var klass, kindergarden i second school, nu ar dock hanna med i halsoprojektet istallet och en tjej som heter Matilda ar med mig!
 
Sofia, Emilia och Elins klass med aldre barn i second school.
 
Detta ar lilla Matia som jag skrev om i forra inlagget! De sminkar ofta sma barn sahar for att halla djavlen borta.. (ser sa laskigt ut)
 
 
Detta ar jag och Simbran, en tjej i first school som ar jattesmart, hon kan alla volontarernas namn och hoppar direkt upp i min famn varje morgon. Hon ar superduktig pa engelska ocksa! Simbran ar nog upp mot 6-7 ar, lagg marke till att min hand ar bredare an hennes lar.. 
 

Tankar på en tisdag

Kategori: Allmänt

Tisdag, idag har vi hunnit sola i två timmar, vi har haft en hindilektion och det har även regnat en stund på eftermiddagen. Halva gänget har gått på promenad och om en kvart är det även dags för yoga! Jag har dragit på mig en förkylning så ska nog ta det lite lugnt ett tag! Det är sjukt hur mycket man uppskattar regn i detta klimat!

Tankarna som kommer när man befinner sig i Indien, kontrasternas land som vissa kallar det är svåra att sätta fingret på. Allt är så olikt hemma. Jag är på kindergarden i second school och här är det barn mellan 1-7 år, lite osäker på åldrar eftersom ingen riktigt bryr sig om när man är född har.. Iallafall inte i så låga kast som i banjara basti! Det är en liten tjej som heter matia, hon är yngst i en systerskara på 4 eller 5 barn. Hon är nog mellan 1-2 år och är med oss i skolan. Idag blev hon ledsen och jag tog upp henne för att trösta. Sedan gick det inte att sätta ner henne igen, hon höll ett kramaktigt tag om min hals och min fläta och skakade av gråten, snoret i och tårarna rann. Då var jag inte långt ifrån gråt.. Tankarna gick hem till alla små barn i Sverige och man blir så ledsen när man tänker på skillnaderna i möjligheter och livssituation barnen har. Denna lilla tjej har alltid kläder som magtröja och kjol eller låmgklänning, eller bara en tröja och naken på underkroppen, sen är hon ofta sminkad med en bindi, prick i pannan och har jättemycket olika smycken. Hon växer upp med mindre rättigheter för att hon är kvinna, utan någon bra utbildning, kommer snart att giftas bort (förhoppningsvis med en hyfsat snäll man) hennes livsuppgift kommer bli att föda barn, helst söner, sedan kanske hon kommer få ta hand om hushållet, getterna eller rensa skräp. Det känns så ledsamt och som ett omöjligt projekt att gå runt och se hur djupt rotade traditionerna är här..

Men samtidigt känns det roligt att se när de barnen som fått börja privatskoloa ska iväg. De är så fina! Det känns bra att endå få vara med och driva projektet där det faktiskt finns nån liten ljusglimt!

Nej, nu ska jag yoga!

PUSS!

GRATTIS LINA

Kategori: Allmänt

Maste bara skriva ett grattis inlagg till en av varldens basta systrar som fyller 28 ar idag!
 
Du betyder sa obeskrivligt mycker for mig, ta hand om dig dar hemma nu! PUSSPUSS
 
 

ny vecka!

Kategori: Allmänt

Da var vi inne pa den tredje veckan har! Idag har varit en stressig dag, minst sagt! Vi var i Banjara och jobbade i formiddags, det gick bra men det ar vissa smapojkar som ar ganska stokiga! Men det blir battre och battre och roligare och roligare! Idag pa eftermiddagen har vi varit och handlat mer klader, jag kopte tyg till en troja, ett par byxor och en morgonrock for ca 81 kr! sen kostar nog skraddaren nagot under hundra ocksa ;) det tog 4 timmar sa vi ar ratt slut nu.. sitter och hoppas pa kyckling till middag om en halvtimme! 
 
 
Lina, min syster ville att jag skulle visa lite hur vi bor, sa har kommer lite bilder!
 
Har ar utegarden, ni ser kladlinor och ingangen till "matsalen" och nagra sovrum
 
"matsalen" och Ann-kristin ;) dar uppe i de grona dorrarna bor nagra volontarer, och dar nere bor ann-kristin och nagra ur var vardfamilj!
 
Bakom husen har vi lite husdjur! Kossor och en tjur!
 
Toaletter och bucketshowers, de ligger i en egen byggnad ute pa garden, pa kortsidan vid hinkarna tvattar vi vara klader, for hand! :)
 
Har ar commonroom! Sofia och Hanna, det ligger madrasser pa golvet som vi sitter pa, supermysigt!
 
och har ar Matilda, Elin och Alma vid datorerna i commonroom!
 
Har bor jag och sofia!
 
Min sang till vanster och Sofias till hoger, sen har vi pyntat med lite fotografier av er dar hemma pa vaggen!
 
Och var almenacka! Dar skriver vi viktiga och inte sa viktiga handelser! ;)
 
PUSS!

lordag 21 september

Kategori: Allmänt

Denna helgen har vi stannat kvar pa centret. Idag ar det en volontar, carolin som ska aka vidare i indien. Kanns trakigt da hon blivit lite som en storasyster som visste allt nar vi kom hit och hon hade lite koll! Kommer sakna dig har! Imorgon kommer det en ny tjej fran spanien, sa da maste vi verkligen tanka pa att inte prata svenska hela tiden.. Dessutom har antligen vara simkort borjat fungera, efter mycket om och men... Hanna har akt fram och tillbaka till vodafonebutiken for att skriva om sina underskrifter tre ganger.. obeskrivligt! Men det ar skont att bara kunna ringa och prata rejalt med alla hemma. Sa skriv garna natt meddelande pa facebook om vad som hander hemma. Minsta lilla sak ar rolig! 
 
Idag var vi ute pa en liten morgonpromenad. Vi far egentligen inte rora oss sa mycket utanfor campen men om vi gar i grupp 4-5 pers sa gar det bra! Nar vi kommit en bit ut pa landet kom det en hel buss med indiska unga man och da blev vi lite skrajja och vande om haha.. Kan nog inte forklara hur mycket folk glor pa oss har nere.. man tror nastan man ar en utomjording. 
 
Idag har vi varit pa bollywoodbio, det var en speciell upplevelse.. ska skriva ett inlagg om det snart! Denna veckan har gatt hur fort som helst. Vi har dock provat bade hennamalning och saris, den vanligaste outfiten bland kvinnor har nere! 
 
hela ganget som ar har just nu fran vanster, Matilda, jag(fraga inte om hur mitt har ser ut :S), Hanna, Emilia, Carolin(akte idag), Sofia, Ann-kristin, Alma och Elin! 
 
 

kamelsafari i pushkar

Kategori: Allmänt

Som ni sakert forstatt var vi pa kamelsafari i staden pushkar. vi akte fran centret kl sju pa lordag morgon, bilresan fran Sikar till Pushkar tog fem timmar, inte for att avstandet ar sa langt men vagarna ar inte direkt hela och trafiken ar ju ett organiserat kaos.. Vi kom fram till Pushkar och strosade runt pa marknaden och at lite lunch. Pushkar ar en helig stad och darfor ar det endast vegetarisk mat i hela staden. det ar ganska gott enda, linnea! :) Vi blev varnade for de opalitliga prasterna som drev runt. Tydligen har de skapat en buisness pa att ge turister blommor och sedan locka ner dem till den heliga sjon, dar blir man tvungen att betala pengar for att stodja staden. som tur var kom vi undan med hjalp av lite ignorans, det ar behovligt har nere nar man ser vasterlandsk ut! Vi kollade runt pa marknaden en stund och kl fyra skulle vi mota kamelerna. Vi fick alla var sin kamel att rida rakt ut i oknen pa. Som dock var ganska gron pga monsunperioden som pagar har just nu.
 
 
 
Vi red kamel i tva timmar och det var haftigt! Man vande sig vid guppandet efter en stund och det var ganska behagligt, dock hogre an man tankt sig. Nar vi kom fran till taltplatsen fick vi bekanta oss med omgivningarna och fick sedan middag sererat, denna at vi i kolsvart morker med undantag pa nagra fotogenlampor. Efter maten satt vi lange och pratade, sedan drog vi ut sangarna ur talten sa att vi sov under bar himmel! Det var nog det mysigaste pa riktigt lange. Har bestamt att jag ska sova mer under bar himmel, sjukt underskattat! Man ville inte stanga ogonen for det var sa fint! Sov dock lite oroligt, det var vildhundar som sprang runt talten och forsokte hitta mat och vatten. For andra gangen denna resan vaknade jag med ett djur alldeles for nara mitt ansikte. Forsta gangen var i bilen fram flygplatsen, stod i en trafikstockning och jag sov, vaknade av att jag horde massa konstiga ljud och utanfor mitt fonster star en ormtjusare med en kobra i hogsta hugg och forvantar sig att man blir glad... fy, det du maja! Nu i lordags var det istallet en av vildhundarna som stirrade pa mig mitt i natten, mindre trevligt :( 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi vaknade innan soluppgangen och at en ganska spartansk frukost, endast rostbrod, smor och nagra bananer. Efter det red vi tillbaka till Pushkar, ganska tidigt pga varmen. Landskapet var riktigt fint sa tidigt. Vi sag massa tempel ingomda langs bergstopparna. Under resten av dagen gick vi runt pa marknaden och at lunch och handlade. Det var sjukt billigt! Kopte massa fint som ni far se nan gang. Onskar ni er nat speciellt ar det bara att hojta, har finns allt och lite till! Vi var aven inne i ett sikiskt (stavning?) tempel. det ser ni har ovan, vi fick ha huvuddukar och tvatta fotterna innan vi gick in och ut, det var ganska behovligt eftersom vi lever i flipflop ;) 
PUSS!

lite bilder fran carolins camera (blev lite kaos men har inte ork att andra ;) )

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
 
 

Mandag 9 september

Kategori: Allmänt

Da var veckogransen avklarad! Klockan ar nu 20 i fyra och skriver in detta pa ett worddokument pa datorn och haller fingrar och tar att det ska ga att publicera sedan. Hela situationen i en helt annan varld kanns bra, men saklart ovan och omtumlande. Men jag ar sjukt nojd over mitt val. Man hade inte kunnat be om battre mat, visserligen blir man vegetarian med undantaget kyckling till middag nan gang i veckan men maten ar verkligen over forvantan! Tiden har gatt sjukt fort men enda kanns det som att vi redan varit har i en manad. Tolv veckor kommer troligen att flyga fram! Igar kom fyra nya volontarer. Det kanns roligt att traffa nya manniskor, for man lever verkligen tatt inpa varandra! Internet har saklart inte fixats annu, de forsoker varje dag fram och tillbaka. vi vantar pa att en stadstjansteman ska komma och kolla men vart internet verkar inte vara prio 1..
Vara forsta dagar har varit ratt lika varandra och den forsta veckan har liksom flutit ihop lite. Men en normal dag ser ut ungefar sahar:

07.15 frukost! Kan dock droja till halv.

08.00 tuktuk kommer utanfor campen och tar oss 25-30 minuter bortanfor den "lilla" staden Sikar (ungefar 250000 invanare) till Banjara basti. Detta ar dar vi arbetar med projekten som jag namnt innan! Banjara basti ar ett slumomrade med nomader som under de senaste 10-15 aren bosatt sig har.

08.30 vi leker och blir halvt anfallna av en hel hop med smutisga och overglada barn som skriker "my name is", "madame" och "goodiegoodie", som betyder att man ska bara upp dem. Vi gar in till first school som de arbetar med i princip aret om, har ar det tva indiska kvinnor som har en skolklass och en kindergarden.

08.45 vi gar mot second school som jag, sofia, hanna och emilia som kom samtidigt startade upp mandagen nar vi kom. De har haft uppehall under de varmaste sommarmanaderna. Vi gar en runda och samlar in barnen, de sjalva och foraldrarna har ingen forstaelse for och ingen motivation att komma sjalvmant. Vi har en skolklass som emilia och sofia tar hand om och en kindergarden som jah och hanna ar i. Vi har aven (tack och lov) en guide till hjalp som talar hindi. Vi har engelska, hindi och mattelektion med de stora barnen och jag och hanna gar igenom lite farger och nummer och sjunger sanger med de mindre barnen. Vart storsta syfte ar att lara dem hyft och undehalla dem. De manniskor vi arbetar med bor som sagt i ett slumomrade och ar av lagre kast an andra i Sikar. Detta syns pa bostader men aven och framst pa kladsel, hygien och uppforande. Barnen springer halvnakna runt i byn med godis och glass i hogsta hugg och man ser hur de har oppna sar och svart/bruna tander. Det ar detta som ar den viktigaste delen i vart arbete. Att lara barn och vuxna att umgas som civiliserade manniskor for att kunna bli accepterade i resten av samhallet. Just nu far de ingen respekt alls och de har stora svarigheter att komma in i civilisationen.

Vi har lektioner fram till 10.30 och hoppar darefter hopprep och leker lite lekar. Sedan gar tuktuken tillbaka mot campen kl 11.00. Later som valdigt korta arbetsdagar men pga varmen, 40 grader i skuggan orkar man ingenting. Idag holl jag pa att somna i tuktuken pavag hem..

12.30 ar det lunch och sedan fritid fram till 15.00 da det ar nagon form av lektion. Vi har haft hindi den forsta veckan men det andras fran vecka till vecka. kl 16.00 ar det annu en lektion. Den forsta veckan hade vi lektioner med "bossen" Madan. Vi har pratat om projektet, AVIs uppbyggnad och om Indien som land, dess regering, samhallsuppbyggnad och kastsystemet. Som i stor grad ar levande, det anvands till och med fortfarande av regeringen for att dela upp manniskor.

18.00 yoga och meditation

19.00 middag ochh efter det fritid, lasning, planering infor projekten i commonroom, sedan sovdags!
I helgen har vi varit pa kamelsafari i Pushkar. Men skriver om det en annan dag. Far skrivkramp och ska dessutom pa lektion!
 
Lina, halsa Elma att hon far folja med nasta gang!

puss alla fina, saknar er!!

antligen internet!

Kategori: Allmänt

hej alla!!
 
antligen har vi fatt tillrackligt bra internet for att jag ska orka blogga! det har strulat enda sedan vi kom hit.. hoppas att de loser det helt under helgen! det ar verkligen en stor skillnad, vikten man lagger pa tid och att fixa saker, man kan bara hoppas att snart menas denna veckan..
 
men allt annat ar super! projektet i byn banjara basti kanns bra, jobbar i en skola men kindergarden! vi har mest sjungit latar och lekt nu forsta veckan. maten ar hur god som helst, sangarna harda och skona och allt ar allmant soft!
 
men det marks omstallningen man maste vara beredd att gora att komma till ett land som indien, allt ar sa sjukt annorlunda! manniskor overallt, kor overallt och skrap overallt. ska forsoka ladda in bilder om de kan fixa internet snart ;)
 
nu ska vi snart sova, ska till staden pushkar tidigt imorgon och ut pa kamelsafari i oknen! ska bli saaa kul!
hors snart! ska forsoka bli lite battre pa att skriva, det ar inte min starkaste sida kanner jag nu haha..
 
kram!

sista natten i min egen säng

Kategori: Allmänt

nu börjar vad som känns som den jobbigaste veckan på hela resan. har precis vaknat den sista morgonen hemma innan jag åker och just nu känns allt bra, men idag är det dags för många hejdå-kramar och mycket packning att ta tag i. har egentligen bara fyllt hela vardagsrumsbordet och inte direkt bockat av/dubbelkollat något så det får väl bli sysslan idag. ska dessutom unna mig en middag hos farmor och en massage :) 
 
hursomhelst, ni kanske är nyfikna på vad vi ska hitta på? vi ska alltså åka till indien, ett område utanför staden Sikar som heter Banjara Basti. ett stort område där det bor nomader, alltså kastlösa (även om kastsystemet är "borta"). Vi åker med en svensk-indisk organisation som heter AVI, adventures and volunteering india. vi vet inte riktigt vad vi kommer få göra ännu men här är några områden de arbetar med: 
  • Day Care Centers: barn 1-5 år, havande, nyblivna och ammande mammor, tonårsflickor
  • Basundervisning i engelska och matematik
  • Stärka kvinnans ställning och rättigheter
  • Öka hälsomedvetandet
  • Mentalt handikappade barn
  • Renovering / Konstruktion
  • Kompetensutvecklande Workshops
  • Sport och Rekreation
just nu känner jag mig sjukt taggat, men sekunden jag ser personer jag vet att jag kommer sakna så blir jag osäker på vad jag har gett mig in på. men nu finns det ingen återvändo och jag vet att jag inte kommer ångra mig en sekund. är bara väldigt glad att jag gör dethär ihop med dig, bästa sofia!