juliamaertachristina.blogg.se

Mandag 9 september

Kategori: Allmänt

Da var veckogransen avklarad! Klockan ar nu 20 i fyra och skriver in detta pa ett worddokument pa datorn och haller fingrar och tar att det ska ga att publicera sedan. Hela situationen i en helt annan varld kanns bra, men saklart ovan och omtumlande. Men jag ar sjukt nojd over mitt val. Man hade inte kunnat be om battre mat, visserligen blir man vegetarian med undantaget kyckling till middag nan gang i veckan men maten ar verkligen over forvantan! Tiden har gatt sjukt fort men enda kanns det som att vi redan varit har i en manad. Tolv veckor kommer troligen att flyga fram! Igar kom fyra nya volontarer. Det kanns roligt att traffa nya manniskor, for man lever verkligen tatt inpa varandra! Internet har saklart inte fixats annu, de forsoker varje dag fram och tillbaka. vi vantar pa att en stadstjansteman ska komma och kolla men vart internet verkar inte vara prio 1..
Vara forsta dagar har varit ratt lika varandra och den forsta veckan har liksom flutit ihop lite. Men en normal dag ser ut ungefar sahar:

07.15 frukost! Kan dock droja till halv.

08.00 tuktuk kommer utanfor campen och tar oss 25-30 minuter bortanfor den "lilla" staden Sikar (ungefar 250000 invanare) till Banjara basti. Detta ar dar vi arbetar med projekten som jag namnt innan! Banjara basti ar ett slumomrade med nomader som under de senaste 10-15 aren bosatt sig har.

08.30 vi leker och blir halvt anfallna av en hel hop med smutisga och overglada barn som skriker "my name is", "madame" och "goodiegoodie", som betyder att man ska bara upp dem. Vi gar in till first school som de arbetar med i princip aret om, har ar det tva indiska kvinnor som har en skolklass och en kindergarden.

08.45 vi gar mot second school som jag, sofia, hanna och emilia som kom samtidigt startade upp mandagen nar vi kom. De har haft uppehall under de varmaste sommarmanaderna. Vi gar en runda och samlar in barnen, de sjalva och foraldrarna har ingen forstaelse for och ingen motivation att komma sjalvmant. Vi har en skolklass som emilia och sofia tar hand om och en kindergarden som jah och hanna ar i. Vi har aven (tack och lov) en guide till hjalp som talar hindi. Vi har engelska, hindi och mattelektion med de stora barnen och jag och hanna gar igenom lite farger och nummer och sjunger sanger med de mindre barnen. Vart storsta syfte ar att lara dem hyft och undehalla dem. De manniskor vi arbetar med bor som sagt i ett slumomrade och ar av lagre kast an andra i Sikar. Detta syns pa bostader men aven och framst pa kladsel, hygien och uppforande. Barnen springer halvnakna runt i byn med godis och glass i hogsta hugg och man ser hur de har oppna sar och svart/bruna tander. Det ar detta som ar den viktigaste delen i vart arbete. Att lara barn och vuxna att umgas som civiliserade manniskor for att kunna bli accepterade i resten av samhallet. Just nu far de ingen respekt alls och de har stora svarigheter att komma in i civilisationen.

Vi har lektioner fram till 10.30 och hoppar darefter hopprep och leker lite lekar. Sedan gar tuktuken tillbaka mot campen kl 11.00. Later som valdigt korta arbetsdagar men pga varmen, 40 grader i skuggan orkar man ingenting. Idag holl jag pa att somna i tuktuken pavag hem..

12.30 ar det lunch och sedan fritid fram till 15.00 da det ar nagon form av lektion. Vi har haft hindi den forsta veckan men det andras fran vecka till vecka. kl 16.00 ar det annu en lektion. Den forsta veckan hade vi lektioner med "bossen" Madan. Vi har pratat om projektet, AVIs uppbyggnad och om Indien som land, dess regering, samhallsuppbyggnad och kastsystemet. Som i stor grad ar levande, det anvands till och med fortfarande av regeringen for att dela upp manniskor.

18.00 yoga och meditation

19.00 middag ochh efter det fritid, lasning, planering infor projekten i commonroom, sedan sovdags!
I helgen har vi varit pa kamelsafari i Pushkar. Men skriver om det en annan dag. Far skrivkramp och ska dessutom pa lektion!
 
Lina, halsa Elma att hon far folja med nasta gang!

puss alla fina, saknar er!!

Kommentarer

 • pappa säger:

  Det verkar som du har det riktigt bra. Här regnar det idag och är 14 grader så du har nog lite bättre väder.puss o kram från pappa.

  2013-09-16 | 12:58:34
 • Lina säger:

  Hemskt, och samtidigt spännande och roligt att läsa hur du har det, och hur människorna har det där. Får intrycket av att ni volontärer ändå gör något viktigt och bra? Har du fått någon uppfattning om på vilket sätt ert arbete hjälper människorna?

  Jag ska hälsa Elma det, men vet inte riktigt hur du planerat det hela :)

  Här i Västerås har de precis rivit ut hela vårt badrum, och det är helt tomt så när som på en bygglampa. Känns jättespännande, konstigt att berätta om vårt badrum när du är i Indien och hjälper fattiga barn, kontraster verkligen.

  Puss!

  Svar: det kanns som om vi gor skillnad, de senaste dagarna har vi sett barnen som gar i privatskola, det ar det som ar malet! jag har hittat nagra jattebilliga knoppar till skap, sa skicka om ni vill att jag ska kopa!! kan ta kort om ni vill se de jag har kopt redan ;) puss!
  juliamaertachristina.blogg.se

  2013-09-16 | 13:27:46
  Bloggadress: http://linapanyaaventyr.wordpress.com
 • Mor och far säger:

  Det är så svårt att förstå vad du upplever just nu.Tänk att du är där och lever en helt annan vardag och vi är här!!! Konstigt men fantastiskt.Idag har vi ätit korv stroganoff.Precis som vanligt som du förstår.Kl är snart 21 och jag ska nog titta på tv innan jag lägger mig.Pappa är lite förkyld men det ska väl gå över.Kram och puss:)Hoppas vi hörs snart. Älskar dej:)

  2013-09-16 | 20:55:53
 • Camilla säger:

  Håller med ovanstående - känns så konstigt att du upplever detta just nu medan vi är här hemma och lever precis som vanligt. Jag har jobbat i helgen och så har vi haft mamma och pappa på middag. Åt köttgryta och en otroooligt god chokladfondant som du hade älskat, får göra om det när du kommer hem sen :) I helgen ska vi till Västerås, ska nog sympatisera med Elma att vi inte fick åka med dig. Pusss!

  Svar: men det ar sjukt harligt att hora att livet rullar pa som vanligt hemma, det ar sant jag vill hora om! haha hora... inte varldens basta substitutord... cholkad!! gar och planerar nar vi ska ata maraboun som jag har med mig ;)
  juliamaertachristina.blogg.se

  2013-09-16 | 21:55:19
 • Linnea säger:

  Åh Julia det låter som det är riktigt bra! Vilken otrolig upplevelse!!! Fortsätt blogga så mycket du kan jag är inne och kikar minst en gång varje dag. Imorgon är det bara två veckor tills jag åker iväg (!!!) helt galet vad tiden rinner iväg. Ha det bäst och njut av varje minut! :) Puss och kram!!

  Svar: ska forsoka lagga upp sa mycket det gar! ahhhh vad kul!! du maste vara saa taggad! lanka din blogg i kommentarer sa jag kan folja dig! hoppas allt gar bra pa jobbet :) puss o kram!
  juliamaertachristina.blogg.se

  2013-09-17 | 00:09:19
 • Signhild Örnberg säger:

  Bra bra - ni har verkligen förstått målet med undervisningen. Att hjälpa dessa barn att vara hela, rena, kunna lyssna, räcka upp handen om man vill säga något, inte slåss, inte tugga tobak...... kunna hålla pennan, arbeta i grupp, lära sig våra bokstäver .... ja, listan kan göras lång, lång, lång. Slinker det sedan in litet kunskap - litet basengelska - det får dom på köpet!

  2013-09-28 | 00:41:45
  Bloggadress: http://volontarindien.se

Kommentera inlägget här: